continguts

Lectura 29: RESTES SUBMARINES A LA VILA JOIOSA

Restes submarines a la Vila Joiosa

Durant la guerra del 14, la nostra costa es va convertir en un santuari per als mercants aliats encarregats d’abastir el sud d’Europa. Les rutes entre Anglaterra i el sud de França i Itàlia feien cap a les aigües neutrals de la Mediterrània, però això també ho sabien els alemanys, que feren d’estes aigües una de les seues zones preferides de caça. Per això, l’any 1917 els alemanys decidiren intensificar els atacs i assignaren la costa mediterrània com a zona de patrulla al submarí U64, sota les ordes del tinent Robert Morath. Durant este temps i abans de ser afonat el 17 de juny de 1918 entre Sicília i Sardenya, I’U64 -amb 36 tripulants, 6 torpedes i capacitat per a navegar a 50 metres de profunditat- va causar estralls a les rutes marítimes aliades, però és just davant de les costes de la Vila Joiosa on la seua petjada és més notable. Fins a sis mercants hi van ser afonats per Morath.

Malgrat que la gent de la Vila coneixia els fets -els atacs eren clarament visibles des de la costa-, i que alguns vaixells van ser batejats pels vilers, com ara el Gasolina, per la seua càrrega, o la Nina, per estar a l’altura d’una zona coneguda amb este nom, no va ser fins fa una dècada que començaren a investigar-se’n les restes. Va ser el propietari d’un club de submarinisme de la localitat qui començà a preocupar-se’n a partir dels comentaris dels pescadors, que deien que en algunes zones perdien moltes xarxes en quedar-se atrapades.

Els mercants es troben en diferents punts de la costa, a una profunditat entre 55 i 80 metres. Les restes es conserven en molt bon estat, ja que tots els vaixells estan drets sobre el fons del mar i s’observen clarament totes les parts dels bucs, inclosos els punts on van ser encertats pel submarí. Les restes són un autèntic paradís per als submarinistes, ja que, a més dels vaixells i la seua història, també es pot observar una gran quantitat d’espècies marines, com ara llagostes, peixos lluna, morenes o congres.

La investigació duta a terme ha identificat exactament quins són els vaixells afonats, la seua destinació, la càrrega i la data de cada afonament. Així, l’Owasco, un vapor mixt de càrrega i passatgers de 122 metres, que va ser afonat el 10 de desembre de 1917 quan navegava en comboi entre Norfolk i Gènova, transportava passatgers i una càrrega de 50.000 barrils de combustible. Va provocar un gran foc i, per això, a la Vila es coneix com el Gasolina. El Crathorne, un vapor de càrrega de 93 metres, que anava en el mateix comboi, també va ser afonat aquell dia. El D. A. Gordon fou afonat l’endemà, 11 de desembre de 1917, quan navegava de Marsella a Melilla; era un mercant de càrrega destinat al transport de carbó, i feia 77 metres d’eslora. Eixe mateix dia el Minorca va ser atacat quan navegava de Gènova a Cartagena: es tracta del vaixell més menut de tots els afonats a la zona, amb 68 metres d’eslora. D’altra banda, el Participation feia la ruta entre Sicília i Liverpool amb un carregament de llimes i taronges quan va ser atacat per l’U64 el 4 de febrer de 1918. Este vaixell, de 92 metres d’eslora, rep el nom de la Nina o el de les taronges i es conserva una fotografia de la tripulació del submarí alemany eixugant els cítrics a la coberta del submarí després del seu afonament. Finalment, el Caprera va ser afonat el 5 de febrer de 1918: era un vapor mixt de càrrega i passatgers de 93 metres d’eslora, armat amb 4 canons.

Les aigües de la Vila Joiosa són un autèntic paradís de tresors submarins, ja que no sols s’hi troben els sis vaixells afonats pels alemanys en la Primera Guerra Mundial, sinó que també conserven les restes d’un vaixell romà, el més gran trobat a la Mediterrània. El descobriren un grup de bussejadors aficionats l’any 2000, i és una de les troballes arqueològiques més importants del Mediterrani occidental, una autèntica joia del món antic. La nau, de 400 tones i amb una eslora de 30 metres, transportava més de 1.200 àmfores amb salses derivades del peix, molt cotitzades en temps de l’imperi Romà. Les restes es coneixen amb el nom de Bou Ferrer en honor als bussejadors que les descobriren, i d’ençà que foren descobertes han patit diverses espoliacions per a vendre les àmfores en el mercat negre. Per este motiu, s’hi va instal·lar un sistema de protecció pioner en excavacions arqueològiques consistent en un enreixat submarí que impedix l’extracció de les restes.

TESTS



A