continguts

Lectura 40: ELS PELEGRINS DE LES USERES

Els pelegrins de les Useres

L’últim divendres i dissabte d’abril, les Useres reviuen una tradició que s’emmarca dins del costumari valencià secular. Es tracta d’una de les celebracions més insòlites que posseïm —pels elements espirituals i religiosos—, caracteritzada per uns valors estètics que són producte de la conjunció del paisatge, dels ritus ancestrals i de la sensibilitat de la gent. És el conegut pelegrinatge de les Useres.

El seu origen sembla que es troba en un vot del poble de les Useres mitjançant el qual el cap de cada casa havia de pujar al santuari de Sant Joan de Penyagolos —muntanya sagrada de les comarques del nord— una vegada a l’any, en sol·licitud de salut, pau i pluja, tres coses que aquella societat rural necessitava per a poder tirar avant.

Tot i això, no es coneix amb exactitud el motiu que va originar esta tradició que es manté en l’actualitat. Uns diuen que es va iniciar per la pesta del segle xv; altres, que va ser provocada per alguna guerra, la sequera o algun altre desastre generalitzat, també per aquelles dates. Però el ben cert és que es tracta d’una celebració de tot un poble que demana misericòrdia. En tot cas, sembla que, ja en aquell moment, el poble de les Useres s’havia afermat com a domini dels Eiximenis d’Urrea, senyors de l’Alcalatén, i que ja no quedaven moriscos per aquelles contrades. D’aleshores ençà, els pelegrins continuen pujant a Sant Joan de Penyagolosa, una tradició que sols va ser interrompuda durant els anys de la guerra fratricida causada per la insurrecció del general Franco; i, malgrat tot, ningú pot afirmar categòricament que alguns no hi van pujar en secret en eixe trienni.

El pelegrinatge, de prop de setanta quilòmetres, es fa en dos jornades: la primera va des de les Useres, a l’Alcalatén, fins a Sant Joan, i la segona recorre el camí invers. La comitiva està integrada pel guia i dotze pelegrins, acompanyats dels clavaris i les dènou muntures (càrregues) que traginaran els aliments necessaris per als dos dies durant els quals recorreran els caminals dels voltants del Penyagolosa. També estan el depositari, que és l’encarregat de portar l’administració del grup i de guardar totes les propietats dels pelegrins, i, finalment, els representants dels dos poders constituïts en l’edat mitjana: el de l’Ajuntament i el de l’Església. El primer assegura la protecció del poder civil; el capellà proporciona la participació eclesiàstica en el ritu, la garantia d’ortodòxia i l’auxili espiritual a tots els que componen esta expedició autosuficient, com si es tractara d’una asseifa musulmana. Tanquen tota esta representació medieval els tres cantors i un ajudant, que van revestits amb roquet sense mànegues i porten la creu i els típics farons de llautó.

Un detall curiós és el dels vestits dels pelegrins, compost per una túnica grisa moradenca, de tela grollera, amb esclavina, ben lligada amb un cinturó de cuiro. Al coll es pengen rosaris de grans grossos i creus ben aparents. A l’esquerra de la cintura, excepte en el cas del guia, porten rosaris menuts aportats per parents, amics i coneguts perquè els facen companyia durant el viatge. Es cobrixen el cap amb un barret d’ales caigudes que servix per a protegir-los del sol, de la pluja o del vent, i per a amagar-los la cara i, sobretot, la mirada. A les mans, com a ajuda i recolzament per al recorregut, porten el bordó, un pal recte que acaba en una punta redona. El pelegrí, amb esta aparença, representa ser un membre de la classe més baixa del poble. La resta d’acompanyants visten amb normalitat i porten barrets distingits.

El divendres, quan comencen a cantar els galls, el guia arreplega els pelegrins i acudixen a l’església, on s’oficiarà, a les set hores, la missa de pelegrins. És quan comença el pelegrinatge fins a l’ermita de Sant Joan: les càrregues van davant; a continuació, els pelegrins; tot seguit, el capellà, amb estola i capa pluvial morada, que porta el reliquiari, i, finalment, els cantors, que no deixen de cantar la salmòdia. En acabant, comença una processó pels carrers de la vila fins al remat del carrer de l’Alcora; ja fora de la localitat, es calcen i emprenen el camí —qualificat per molts entesos com a iniciàtic— que els conduirà, per tossals i canyades, caminals i sendes de muntanya, fins a Sant Joan de Penyagolosa. I el dissabte, de tornada a les Useres.

TESTS


A