continguts

Lectura 24: LES ILLES COLUMBRETES

Les illes Columbretes

Les Columbretes són l’arxipèlag més singular de la Comunitat Valenciana i un dels xicotets espais insulars de més interès ecològic de la Mediterrània. Estan formades per una sèrie d’illots i esculls situats a 30 milles de la costa de Castelló, uns 56 km, i reunits en quatre grups, cada un dels quals rep el nom de la seua illa més gran: l’illa Grossa, la Ferrera, la Foradada i el Carallot.

Assentades sobre un fons situat a uns 80 m de profunditat, les Columbretes representen el millor exemple de vulcanisme de la nostra terra, fàcilment apreciable tant pels materials que les formen com pel seu peculiar aspecte. Hi destaca l’illa Grossa, formada per diversos cràters encadenats, i el Carallot, que amb 32 m d’altitud sobre el mar és el testimoni geològic de les restes de la ximenera central d’un volcà.

El nom de les illes prové de la impressió dels primers navegants, grecs i llatins, que les inclogueren en les seues cartes amb el nom d’Ophiusa o Colubraria, admirats per l’abundància de serps que hi trobaren.

Visitades únicament per pescadors, contrabandistes i pirates fins al principi del segle XIX, la colonització de l’arxipèlag es va produir a mitjan segle XIX, amb la construcció del far de l’illa Grossa (1856-1860).

Les activitats dels contrabandistes s’estengueren durant el segle xx, fins al punt que provocaren indirectament la transformació de la Foradada, el forat de la qual era un excel·lent refugi natural per als barcos que es dedicaven a estes labors. En aquell abric natural restaven ocults als prismàtics dels servicis de vigilància, que finalment optaren per l’expeditiu mètode de provocar una explosió de roques que aterraren parcialment el túnel marí.

Els faroners habitaren l’illa Grossa de manera pràcticament ininterrompuda durant més d’un segle, en condicions precàries, com ho demostren les tombes del xicotet cementeri de l’illa, i aprofitaven intensament tots els recursos que oferia un medi terrestre pobre i un fons marí extraordinàriament ric. Esta colonització de les illes amb l’arribada dels faroners comporta un canvi dràstic en el medi fins llavors quasi verge. S’incendia l’illa per a acabar amb les serps (les últimes van ser vist es al finaI del segle XIX), s’introduïxen animals domèstics (conills, cabres, porcs) i s’elimina quasi tota la vegetació arbustiva per a aprofitar-la com a llenya. Per este motiu, la flora que hi ha actualment a l'illa Grossa es reduïx al margalló, el llentiscle i l’arítjol; el fenoll marí i I a safanòria marina de les àrees més pròximes al mar, i la sosa fina, l’alfals arbori i els caps blancs endèmics de les parts altes. Quant a la fauna, dominen el paisatge les aus marines com la gavina corsa, la baldriga cendrosa, el falcó de la reina i el corb marí emplomallat.

Finalment, la xicoteta colònia de faroners i les seues famílies abandonaren les illes en 1975, any en què es va automatitzar el far. Des d’aleshores, les illes queden deshabitades fins a la instal·lació dels primers servicis de vigilància establits per la Generalitat Valenciana en 1987. Des de l’any 1988 la part emergida és reserva natural, i la part aquàtica és reserva marina des de 1990. Actualment només es permet la visita a l'illa Grossa, a la qual es pot accedir en barco de manera particular o en visites guiades. Entre altres mesures de protecció, no s’hi poden agafar minerals, plantes ni animals. Es tracta, sens dubte, d’una visita molt recomanable.

TESTS



A