continguts

Lectura 65: LES FINANCES, pendents de les app de missatges

Les finances, pendents de les app de missatges

D'ençà que el Facebook va fer el gran colp en comprar la missatgeria mòbil WhatsApp per uns forassenyats  14.451  milions  d'euros,  els  fòrums  financers  d'arreu  guaiten  expectants  quins  nous episodis de rellevància es poden esdevenir en aquesta branca de les TIC, siguen fusions o eixides a borsa.

Ara els focus il·luminen la japonesa L/ne, una companyia que després d'acreditar en el 2013 uns ingressos, gràcies als seus 300 milions d'usuaris, de 257 milions d'euros, i 137 milions en el primer trimestre del 2014 (un 115% més), ha aconseguit una expectació que es tradueix en una valoració prevista, quan faça l'estrena en la borsa de Tòquio, a final d'any, de 10.000 milions d'euros.

Hi ha altres actors en dansa. La coreana Kakao Talk, amb 133 milions d'usuaris, a qui en un principi els mercats li adjudicaven una valoració de 2.000 milions d’euros. La xinesa WeChat -sota la fèrula del gegant Tencent- també és motiu d'especulacions, com la d'una possible eixida a la borsa de Singapur per valorar els seus 355 milions d'usuaris actius. I, per acabar-ho d'adobar, cal recordar els 685 milions que Rakuten, l'Amazon japonès, va pagar per Viber a principi d'any i que va ser la primera gran sacsejada en aquest sector.

Són  senyals  clars  de  la  importància  que  últimament  ha  adquirit,  dins  del  gran  ecosistema  dels dispositius  mòbils,  el  de  les  aplicacions  de  missatgeria  mòbil,  en  què  com  més  va,  més  actors apareixen: ara com ara, arreu del món podríem enviar fins a una trentena de maneres diferents un missatge des del telèfon a un contacte.

Però cal anar-hi alerta, l'espectacularitat de les xifres no sempre es tradueix en rendibilitat. En el cas de L/ne, tot i que des d'un bon començament ha tingut un model de negoci amb ingressos, per l'oferta de jocs, stickers i missatges patrocinats, en el seus balanços no ha aconseguit presentar els delejats números negres.

És inqüestionable, però, que el mercat de les missatgeries mòbils és engrescador, com s'entesta a avisar-nos l'estadística: segons un estudi de Flurry, si bé l'any passat l'ús d'aplicacions del mòbil va créixer un 115%, en el cas de les aplicacions de missatgeria, aquest augment va ser del 316%. No és estrany, doncs, com coincideixen a afirmar els analistes, que tot aprofitant el bon moment del cicle  de  la  borsa  aquesta  mena  de  valors  aprofiten  per  llançar-s'hi  empesos  sovint  per fons de capital de risc que cobegen rendibilitats altes en un termini no gaire llarg de temps.

En  aquests  temps  plàcids  per  a  la  borsa  s’albiren  bones  oportunitats  d'inversió  en  companyies vinculades  a  la  missatgeria  mòbil.  L'analista  Felipe  López  Gálvez,  de  Selfbonk,  es  remet  a WhatsApp, l'ara nineta dels ulls de Mark Zuckerberg, president, per exposar que aquest filó té un clar  potencial:  “potser  ara  no    uns  ingressos  importants,  al  marge  de  la  minsa  quota d'abonament, però té grans perspectives de creixement en mercats clau com el dels EUA, on de manera accelerada els SMS estan cedint terreny a les aplicacions de missatgeria mòbil.” No és el cas  d'altres  mercats,  en  què  la  missatgeria  mòbil  ja  ha  transformat  els  usos  i  costums  de comunicació en telefonia: a Espanya hi ha un 83% d'usuaris d'aquesta missatgeria, el 67% a Corea del Sud, i el 67% a Holanda. I hi ha molt de marge per a fer madurar el mercat a Alemanya (43%), al Japó (32%), al Regne Unit (30%) o als EUA, on l'escàs 23% permet que els inversors somnien grans índexs de creixement. En economies emergents és interessant remarcar Indonèsia (79%), l'índia (74%), l'Argentina (78%) i Mèxic (78%).

L'aposta del Facebook, que va engolir el WhatsApp tot just quan el seu model de xarxa social donava  senyals  clars  d'esgotament,  va  encaminada  a  esprémer  la  rendibilitat  de  l'eina  amb ingressos procedents de la publicitat, amb el benentès que s'ha de complir la previsió d'assolir la gegantina xifra de 1.000 milions d'usuaris.

Tanmateix, com assenyala López Gálvez, no es pot perdre mai de vista  que  “el  mercat  de  les  TIC  és  inestable  i,  si      poques barreres  d'entrada  a  nous  actors,  aquests  poden  llançar  un producte o un servei nou, molt del gust de l'usuari, que ho capgire tot  i  deixe  fora  de  la  carrera  alguns  competidors”.  En  el  cas esmentat del WhatsApp, els propietaris es van endur un bon ensurt durant  el  primer  trimestre  en  el  mercat  espanyol,  quan  van  poder  comprovar  que  el  seu  servei dequeia entre els usuaris, en benefici de l'emergent Line.

En  aquest  sentit,  Javier  Galán,  responsable  de  Fons  d'Inversió  Europeus  en  Renta  4  i  bon coneixedor  del  mercat  tecnològic,  si    accepta  que  “és  claríssim  que  aquest  negoci  ha  de créixer de manera important en els pròxims anys, és complicat de saber qui en serà finalment el líder, qui hi guanyarà. És complicat de saber quina mena de transmissió d'informació tindrem.” Així doncs, potser convé que l'inversor, enlluernat pel que prometen aquestes fulgurants companyies, es traga la bena dels ulls i enfile pel camí de la prudència: “potser millor que la cerca ràpida de ràpides plusvàlues, que poden sortir malament si s'ha apostat per antics líders de mercat -ara en hores baixes-, com ara Nokia o Blackberry, és diversificar a través d'ETF o fons que aposten per aquestes tecnologies.” Tot i que, certament, és difícil predir quines noves aparicions poden haver- hi  en  l'imprevisible  univers  de  la  tecnologia,  és  important  consignar,  com  diu  Galán,  que  “les extraordinàries  valoracions  que  han  aconseguit  algunes  d'aquestes  companyies  van acompanyades de creixement dels seus beneficis, cosa que no passava l'any 2000, quan va tenir lloc la bombolla de les “.com”.

TEST