continguts

Lectura 240: L'HIVERN DEMOGRÀFIC JA ESTÀ ACÍ

L’hivern demogràfic ja està ací... Demografia, postveritat i postdemocràcia

En moltes ocasions, el demògraf ha d’enfrontar-se a la frustrant tasca de desmentir tòpics sobre l’evolució de la població que els mitjans de comunicació difonen acríticament, uns estereotips àmpliament compartits per tothom. Es tracta de la repetició de prejudicis sobre les conseqüències negatives de L’allargament de l’esperança de vida i de l’envelliment de la població, idees que es reprodueixen sobre la base del nefast impacte de la davallada de la fecunditat i de l’extinció de comunitats senceres. També, de la divulgació de clixés al voltant de les migracions i de la fragmentació de la cohesió social i la inevitable substitució d’una població per una altra, diferenciades etnoculturalment. Una tercera creença a l’hora de parlar de dades demogràfiques és la difusió d’interpretacions, tan dogmàtiques com errònies, sobre indicadors de població, el més conegut dels quals és l’índex sintètic de fecunditat, que s’adopta com l’alarmant i incontestable llindar de la reproducció de les generacions, el famós 2,1 fills per dona.

La construcció de la demografia a manera de risc global o de catàstrofe ha comportat no poques vegades la distorsió i la selecció interessada dels fets —sobretot en el pronòstic—, la trivialització de la veritat i L’ampliació de l'acceptació de les falsedats a condició que reforcen una determinada visió del món, que es pot categoritzar dins dels usos deformadors d’això que coneixem com a "postveritat".

Aquestes narratives, estretament relacionades entre si, són identificables sota rúbriques que han esdevingut mantres: l"'hivern demogràfic", el "suïcidi demogràfic" o la “falla demogràfica", si ens referim al contrast entre la dinàmica i l'estructura entre les dues bandes de la Mediterrània i a l’origen de les migracions sud-nord. Tot sovint, les responsabilitats dels desastres imaginats recauen sobre l’individu, sobre els comportaments demogràfics de les persones que componen les poblacions. El to general d’aquests discursos es tenyeix dels obscurs tints decadentistes i apocalíptics que acompanyen horitzons distòpics més o menys llunyans. Aquests relats tenen el seu precedent a principis del segle xx, al final de la transició demogràfica, coincidint amb la més que perceptible i continuada davallada de la fecunditat. Tots se situen en el temps postapocalíptic, un concepte en què cal interpretar cadascuna de les parts que el formen.

Cal entendre el prefix post- com el resultat d'uns canvis que ja s'han endegat, tot i que de vegades, encara reclamen una reversibilitat que ja no és possible. En aquest sentit, se’ls podria considerar, seguint el sociòleg polonès Zygmunt Bauman, “retrotopies", definides com aquelles visions orientades cap a un passat perdut, arrabassat o abandonat, però que encara no ha mort del tot, que es poden presentar profundament reaccionàries. I pel que fa a la segona part del terme, apocalíptic, etimològicament remet a ‘revelació’, a deixar exposat allò que era ocult, allò que es pot referir tant als mecanismes que descobreixen o revelen els engranatges del poder, que d’altra manera solen quedar ocults, com a les teories conspiratives que es presenten com a reveladores d’una veritat oculta, una contranarrativa que acabarà situant el fet biològic sobre el social.

Per tant no importen les explicacions que el sociòleg, l’expert en demografia, done amb l’objectiu de traure importància a aquestes enunciacions tan dramàtiques com emmascaradores, o de desfer pacientment els malentesos que provoquen, sense deixar de reconèixer la necessitat d’actuar sobre aquests reptes. Les errades i les distorsions es reiteraran, i encara més quan l'especialista no es veu oportunament escapçat en les declaracions públiques que projecta i que difonen els mitjans de comunicació, els quals, sovint, acaben dient el contrari del que volia comunicar. La demografia apareixerà una vegada més com la culpable de la fallida del sistema de pensions, de la pèrdua de capacitat innovadora i, per tant, de la competitivitat d’una societat qualsevol, una amenaça a la perpetuació de la nació o l’element que farà impossible la sostenibilitat, ja no del sistema capitalista, sinó del planeta.

En aquest sentit, seria fàcil responsabilitzar-ne els mitjans de comunicació, amb un mode de producció accelerat i convertit en espectacle que ha marcat com a fita la recerca d’una “història" a qualsevol preu. O també l'intrusisme professional, això és, la intromissió de personatges que fan de la demografia un joc malabar per a traure faves d’olla o per pur partidisme ideològic. O, fins i tot, la pressió dels laboratoris d'idees neoliberals, els think tanks, que han trobat en la “xarcuteria demogràfica" una manera de fer propaganda dels seus interessos, sovint manipulant i espantant l’audiència amb La venda d’assegurances de vida i de plans de pensions privats.

Els mitjans de comunicació, el declivi dels experts i el treball de confusió dels lobbies neoliberals, sens dubte formen part substancial del problema, però el professional de la demografia no n'està exempt. La promoció d'idees errònies o esbiaixades sobre l’evolució demogràfica prové tant d'interessos econòmics, per exemple, la banca i les companyies d'assegurances, respecte a L'envelliment de la població, com d’ideologies sectàries en relació amb el natalisme, entre d’altres, el nacionalisme, el neoconservadorisme i el fonamentalisme religiós. Ara bé, les inexactituds i falsedats en matèria demogràfica no són exclusives de certes posicions polítiques. La nostra hipòtesi és que la construcció i la difusió d'aquests relats estan íntimament lligades a l’emergència de l’anomenada postveritat, i que al seu torn anticipen la deriva postdemocràtica de les societats liberals. L'expulsió de la veritat del camp polític atiaria, doncs, la situació en què l’avorriment, la frustració i La desil·lusió s'han assentat en societats en les quals les elits han aconseguit controlar el sistema polític en benefici propi a través de la manipulació de les demandes populars.

Una de les primeres tàctiques per a soscavar la veritat és l’atac a l’expert com a representant del coneixement establit, titlat de vegades d'"acadèmic". Sovint es busca estigmatitzar les institucions acadèmiques. Aquestes desautoritzacions solen vindré de persones que no tan sols no pertanyen a la professió, sinó que no tenen ni la més peregrina idea sobre demografia, però que al mateix temps que menystenen aquestes institucions s’atorguen títols i mèrits ficticis, perquè popularment això continua sent un signe de prestigi, i, per tant, procuren aparèixer també ells com a experts. Utilitzen el ressentiment popular per a legitimar-se al mateix temps que enreden el públic aprofitant-se de la seua ignorància. La por i el ressentiment, que són les dues emocions que es mobilitzen en aquest tipus de relats, tampoc no semblen nous. El que sí que constitueix una novetat és, d’una banda, pretendre que les opinions i les creences particulars passen per damunt del discurs dels experts, en aquest cas dels demògrafs, als quals acusen de maquinar un complot a favor de les elits, i de l'altra, el paper dels mitjans de comunicació i la revolució a les xarxes, que contribueixen a la banalització del debat.

TEST