continguts

Lectura 241: LA VIDA PORTÀTIL

La vida portàtil: el somni de la contracultura digital

Emés en el moment culminant de la retransmissió televisiva del partit de la Superbowl, l'anunci amb el qual la companyia Apple llançava el primer Macintosh resumia el somni de llibertat llargament perseguit pels visionaris de la contracultura. En el vídeo, inspirat en la novel·la de George Orwell 1984, el Gran Germà declama en una sala de cinema el seu discurs davant d’una munió d’individus idèntics quan, de sobte, una xica interromp les seues paraules i llança un martell gegantí sobre la pantalla, fet que produeix un espetec eixordador.

En el context de les telecomunicacions de l'època resultava palmari el missatge que Apple volia fer arribar al consumidor estatunidenc. Es tractava d’una batalla entre David i Goliat: la del pensament de la diversitat enfront del pensament únic; la dels emprenedors que treballen per projectes enfront de les monolítiques estructures d'empreses jerarquitzades; la dels trencadors i inconformistes enfront de les caduques però sòlides estructures totalitàries. El seu nou producte, un ordinador personal, pensat per primera vegada per a un públic massiu, pretenia trencar amb el monopoli d'IBM, que imperava en el mercat de la tecnologia informàtica des de feia tres dècades. Fins aleshores, en la dècada dels anys seixanta, la imatge popular que es tenia dels ordinadors era la d'aparells complexos que ocupaven habitacions senceres allunyades de la vida de la majoria de la gent. A més de ser uns productes sorgits de les entranyes de la indústria militar, constituïen una arma poderosa en mans de les grans corporacions i dels governs que dominaven econòmicament i moralment la societat mitjançant una distribució del treball i del temps alienant i deshumanitzadora.

Van ser els protagonistes del tomb cultural d’esquerres, fruit de protestes estudiantils, els qui van canviar aquesta imatge dels ordinadors, que veien com una promesa d’alliberament a partir de l’exploració individual. La contracultura juvenil que donava l’esquena als valors tecnocràtics de planificació i racionalització propis de les societats industrials avançades va comportar també un somni tecnològic. Emparats teòricament per visionaris com Buckminster Füller o Marshall McLuhan, els joves de la contracultura nord-americana van convertir els ordinadors en símbol duna utopia social i política, que més tard agafaria embranzida amb la irrupció d’Internet. Un d’aquells joves és Steve Jobs, que, després de tornar d’un viatge espiritual a l'Índia, es va entregar a un somni que ja era aleshores col·lectiu: la transformació dels ordinadors en una eina d’alliberament, tot democratitzant les màquines i integrant-les en organitzacions rizomàtiques que esquivaven les antigues, controladores i immobilistes jerarquies de poder basades en el control centralitzat de la informació.

El primer Macintosh, si bé no va aconseguir mai ser un èxit de vendes, integrava una interfície gràfica d’usuari molt més intuïtiva que els antics comandaments, i un ratolí, l’invent que el pioner Douglas Engelbart va concebre com un model de simbiosi entre un ésser humà i una màquina, com l'extensió del nostre propi cos.

No obstant això, el temps ha demostrat que aquesta no és la història triomfal d’un alliberament, sinó la d’un viatge compassat cap al futur individualista en el qual ara estem embarcats. Al mateix temps que apreníem a mirar les màquines com a utensilis d’ús personal al servei de la democratització de la informació, els mateixos ecos antijeràrquics i les mateixes aspiracions d’autonomia que van fructificar als anys seixanta i setanta calaven també entre els consultors que, una dècada després, contribuïen a posar en marxa els dispositius de la nova gestió empresarial amb l’objectiu de fer les condicions de treball més atractives, millorar la productivitat, desenvolupar la qualitat i augmentar els beneficis. Enfront de les jerarquies estàtiques i la fidelitat a l'empresa, les bases del model fixat fins a aquell moment, l'esperit del nou capitalisme promou des de fa temps valors com l'autonomia, la mobilitat, l'obertura a les novetats, la disponibilitat, la creativitat, l'atracció per la informalitat i la recerca de contactes interpersonals, qualitats tretes directament del repertori del Maig del 68.

Si fins a mitjan dècada dels anys huitanta IBM representava el model d’empresa paternalista, a començaments dels noranta va entrar en una situació agònica perquè els seus productes havien estat desbancats pel miracle de la xicoteta tecnologia. Per adaptar-se als nous temps, l'empresa va transformar la seua rígida organització jeràrquica amb fórmules més flexibles orientades a oferir més productes en menys temps. A més, va reduir un terç la plantilla i va contractar alguns dels antics empleats com a treballadors externs, sense beneficis socials i sense un lloc fix a l’empresa. Enfront del capitalisme social, el nou capitalisme flexible s'obria pas i, amb tot, arribava la flexibilització dels espais i dels temps, que promovia unes vides marcades pel signe del canvi i la consegüent denigració de la rutina. La imatge de l’individu que treballa des de casa amb un portàtil i un telèfon mòbil, conciliant treball, oci i vida privada, ens ha acompanyat durant la pandèmia i s’ha presentat com una conseqüència inevitable facilitada per una tecnologia que -oh, miracle- ha arribat per a cobrir les nostres necessitats. Tanmateix, els monstres que produeix aquest nou somni de democratització tecnològica ens vigilen: tenim una societat hiperconnectada però a la qual li falten entorns de solidaritat locals, unes comunitats virtuals que fomenten el sectarisme i el radicalisme, una bretxa digital que fa que la població se senta amenaçada pels canvis socials i, en general, unes expectatives de vida marcades per l'ansietat d’un futur laboral completament incert.

TEST