continguts

Lectura 15: ELS ORÍGENS DE LA CERVESA

Els orígens de la cervesa

Les  diferents  fonts  d’informació  no  es  posen  d’acord  sobre  quin  ha  sigut  el verdader  origen  de  la  cervesa.  Els  arqueòlegs  han  determinat  que  ja  es coneixia fa 6.000 anys. Com molts altres descobriments, la primera cervesa va ser fabricada de manera accidental i casual. A Sumer, quan intentaven fer pa i els grans de blat germinaven, el resultat era que el que havia de ser pa s’havia dividit en una mescla amb una part sòlida i una altra de líquida. A partir de la part  líquida  d’esta  mescla,  que  descobriren  que  tenia  un  sabor  agradable,  es van començar a elaborar les primeres cerveses. Però altres fonts indiquen que la  cervesa  té  el  seu  origen  en  la  necessitat  de  guardar  el  gra  dels  primers agricultors,  els  quals  es  van  adonar  que  la  combinació  de  diferents  tipus  de cereals  molts,  posats  en  un  recipient  i  exposats  a  una  temperatura  ambient, produïa una beguda alcohòlica. Per a millorar el gust del producte resultant dels grans fermentats, senzillament hi van afegir aigua. 

Més  tard,  els  egipcis  van  difondre  molt  esta  beguda.  A  Egipte  va  ser considerada com una beguda dels déus, i es deia que la cervesa va ser un dels presents  amb  què  la  deessa  Isis  volgué  ajudar  la  humanitat.  Els  egipcis  van introduir  nous  ingredients  per  a  millorar-ne  el  color  i  l’aroma;  de  manera  que van descobrir primerament la malta, i després hi afegiren safrà i mel. També a Roma, el nom llatí reflectia la relació de la cervesa amb els déus: en honor a la seua  deessa  de  l’agricultura,  Ceres,  la  cervesa  va  rebre  el  nom  de  cerevisia, del qual prové la paraula que designa en valencià esta beguda. Ara bé, el poble romà no tenia molt bona consideració per la gent que bevia cervesa, ja que era la beguda dels més pobres, que no es podien permetre el vi. Per contra, entre els  pobles  del  nord  d’Europa  la  cervesa  tenia  un  gran  prestigi  i  servia  per  a celebrar les festes familiars, les festes religioses i, sobretot, les victòries sobre els enemics. 

D’altra  banda,  ja  en  l’antiguitat  es  podien  diferenciar  dos  tipus  de  cerveses segons el color: la clara i la fosca, depenent del cereal utilitzat. La primera tenia un sabor fluix i dolç, mentres que l’altra tenia una textura i un sabor més forts. Però aquelles cerveses distaven molt de les actuals: en les cerveses antigues el sabor era més dolç, eren més espesses i nutritives, no feien bromera i tenien impureses, per la qual cosa es bevien amb una canya especialment dissenyada amb un filtre. Al llarg del temps, per a millorar el gust i el que es denomina el cos  de  la  cervesa,  a  la  composició  inicial  es  van  anar  introduint  diferents plantes aromàtiques i altres ingredients. En el segle XIII se n’hi va introduir un que  és  el  que  més  ha  contribuït  al  sabor  de  la  cervesa  actual:  el  llúpol,  una planta  que,  a  banda  del  sabor  i  l’aroma  que  dona  a  la  beguda,  hi  aporta propietats antisèptiques i estabilitat. 

Tot  i  que  la  majoria  de  la  gent  segurament  atribuiria  la  cervesa  més  antiga d’Europa  a  algun  país  del  nord,  no  és  així:  les  restes  més  antigues  d’esta beguda en territori europeu s’han localitzat a Aitona (Catalunya), les quals han sigut  datades  en  un  període  de  temps  situat  entre  els  anys  1100  i  1000  aC, quasi  500  anys  abans  de  les  primeres  restes  trobades  a  Alemanya.  D’altra banda, la primera fàbrica de què es té notícia a Espanya es va instal·lar en el segle xvi, a iniciativa de l’emperador Carles I, al monestir extremeny de Yuste.