continguts

Lectura 12: SOBRE EL TEMPS I LA MEMÒRIA

Sobre el temps i la memòria 

El temps, al contrari del que se sol creure, no corre de manera igual amb el pas de la història i de les vides. El temps humà no és el temps astronòmic, no tots els anys són igual de llargs, ni tots els segles: n’hi ha de ràpids i n’hi ha de lents, que és tant com dir que n’hi ha de més buits i de més plens, perquè la velocitat del temps humà depèn de la densitat dels continguts i de  la  seua  abundància  i acceleració. Vull dir una  cosa molt simple: com més coses passen, i més veloçment, més veloç  passa  també  el  temps  i més prompte s’esvaïx i fuig, fins que la velocitat esdevé la forma del nostre present, que arribem a sentir com un present continu. Així, el passat més proper arriba a escapar-se tan  ràpidament que  sembla  un  temps  remot,  exòtic  i  desconegut. No és qüestió  de calendaris ni de cronologies, és qüestió de l’evaporació de la memòria, i així la vida de fa seixanta anys o cinquanta pot semblar tan distant com la de fa sis segles o cinc. 

El  resultat és que el present, viscut com a únic horitzó de l’experiència, pot arribar  a aparèixer com un temps  feliç i afortunat, però  també com un  temps estrany, desesperant,  incomprensible: precisament per falta d’un terme de comparació i de mesura,  sense  el  qual  tota avaluació és necessàriament vàcua i errònia. Com  ara  la percepció d’estos anys d’inflexió del benestar general i de l’economia com si foren anys de catàstrofe, desastre implacable, baixada als inferns i risc imminent de caure en no se sap  quins  abismes.  Hom  té  la temptació d’avaluar  este  present  referint-lo  a  un  passat del  qual  ha  perdut  la memòria. Doncs  bé,  qui  pense  que  el  lamentable  present (lamentable, sobretot, per  als  qui  han  de  patir  privacions,  restriccions,  la  desesperança de no trobar faena, els pagaments impossibles) és el pitjor de tots els temps que hem conegut, qui pense que estem a la vora de l’abisme o vivint una catàstrofe infinita, hauria d’il·lustrar-se una mica sobre el món i la vida de fa poc més de mig segle, el temps dels emigrants amb maleta de fusta. Hauria de tindré memòria i usar-la. I llavors comparar, donar a qui corresponga (la divina providència, el comerç i la indústria, o el simple pas dels anys) les gràcies per poder viure en este temps i en estos països d’abundància, i deixar de dir i propagar bestieses. Encara que una part de l’abundància siga precària o incerta (o era potser sobrera?), encara que estiga mal repartida i que hom comence a dubtar de la idea que era possible inflar la sense límits.

La velocitat a què el passat desapareix de la consciència és tan forta com la velocitat a què apareix el present: el fet de viure en temps real tot el que passa, de viure-ho en el mateix moment que els xinesos o els nord-americans,  és  una  de  les  grans  mutacions produïdes en la societat, i no sabem encara si definix el moment final o el principi d’una altra. No sé si l’evolució ens ha  preparat  per  a rebre permanentment este intens bombardeig  d’informació. Les notícies arriben  brutalment  en  qualsevol moment, Internet és un riu ininterromput on els més jóvens trauen cada vegada més les informacions i els continguts que alimenten la seua imaginació i que els guien en la vida pràctica. 

Fa només dos segles, les notícies de guerres, conquestes, matrimonis reials, tractats de pau, invents o llibres, arribaven en una setmana, o un mes o un any, i les coneixia una mínima fracció de la gent. Hui  arriben en menys  d’un segon, i són infinites i d’abast massiu: un aliment  tan  abundant  que no hi ha temps  per a digerir-lo. I deformem  la percepció fins a tal punt que, en uns anys d’inflació tan baixa com no es coneixia fa molt de temps (però  qui  recorda el 25% de  fa  vint  anys?), continua  existint  l’angoixa  d’un increment insuportable del cost de la vida. Passe el que passe, els diaris al matí, i els noticiaris a migdia, a la nit i a qualsevol hora, ens anuncien  puntualment sense  pietat cada desgràcia i misèria del món, cada desastre, cada fracàs dels polítics, els llocs de treball perduts, els nivells del deute i els forats del dèficit, i altres plagues i signes del llibre de l’Apocalipsi. I així la percepció del temps de cada dia s’infla i roda vertiginosament, gira sobre si mateixa, es tanca, ocupa el lloc de la memòria, el passat s’evapora i, amb este, la possibilitat d’entendre res.

TESTS



A