continguts

Lectura 16: LA PILOTA


 

La Pilota

 

Jugada  des  de  temps  immemorial  per  pobles  tan  diversos  com  els  maies,  els egipcis  o  els  japonesos,  la  pilota  arribà  a  les  nostres  terres  per  mitjà  de  la tradició  grecoromana.  De  l’antiga  Grècia  abunden  els  testimonis  de  la  pràctica d’este joc i, a Roma, era recomanat pels metges com un exercici saludable per a totes les edats i condicions, i el practicaven el poble, els senadors i, fins i tot, els mateixos cèsars.

A França, en el segle xv se’n prohibí la pràctica al poble baix, amb la qual cosa este esport passà a ser privatiu de la noblesa i, a partir d’aquells moments, els aficionats  de  testa  coronada  es  compten  entre  els  jugadors  de  pilota  més il·lustres: Carles vii, Lluís xi... També és en esta època quan s’introduïx la pala, que canviarà la fisonomia del joc, ja que la duresa de la pilota feia estralls en les  mans  de  tan  delicats  esportistes.  Més  avant,  quan  en  el  segle  xviii  va canviar l’orde social amb la Revolució, el poble rebutjà el que identificava com un joc de l’enemic.

Els  reis  i  nobles  castellans  també  s’aficionaren  a  la  pilota,  de  manera  que  al llarg dels segles xv, xvi, xvii i xviii és el joc més practicat entre l’aristocràcia. De fet, el mateix Felip I va destacar en la modalitat de pala.

Les limitacions, multes i prohibicions, així com l'aparició d’entreteniments nous, van  provocar  que  el  joc  de  pilota  anara  decaient,  a  poc  a  poc,  fins  a desaparèixer del tot de Catalunya, Castella, Aragó i les illes Balears al llarg dels segles xviii i xix. La situació a València és molt diferent, les prohibicions del joc al carrer no afectaren el joc al trinquet, que mantingué el seu vigor al llarg dels segles; i esta modalitat de pilota era la que practicava la flor i nata de la noblesa al trinquet del Miracle, o al trinquet de Cavallers, propietat dels Montagut, o bé als  seus  trinquets  particulars.  El  30  de  setembre  de  1633  s’havia  concedit  el monopoli dels beneficis dels trinquets a l’Hospital General, Reial i Militar de la ciutat de València, i això va ser motiu de plets en la dècada de 1740 amb les monges  de  l’Encarnació,  les  quals  n’havien  construït  i  explotat  un  enfront  del seu convent.

A mitjan segle xix els anglesos inventen el tenis a partir del joc de pilota, al qual incorporen  la  raqueta,  un  instrument  derivat  de  la  pala  que  empraven  els francesos per a protegir-se les mans. En eixos moments, els bascos deixen de jugar cara a cara per a fer rebotar la pilota contra un frontó.

Així, València es convertix en l’únic lloc on perdura la tradició més genuïna de l’esport de la pilota, esport que passa a ser conegut com a pilota valenciana. S’hi construïxen trinquets nous: el de Santa Teresa, en 1843; el nou del Real, en 1853; el de Pelayo, en 1868, o el de Juan de Mena, en 1877.

A  partir  del  segle  xx,  factors  com  la  modernitat  del  canvi  de  segle  (molts trinquets  s’enderroquen  per  a  construir  vivendes  o,  més  sovint,  cinemes),  la deserció  de  la  seua  pràctica  per  part  de  la  burgesia  o  l’expulsió  del  joc  dels carrers, per la presència cada vegada més  gran dels  automòbils, són algunes de les principals amenaces que afronta el nostre esport.

TESTS



A