continguts

LECTURA 143: EL PERSONAL SHOPPER ARRIBA AL MERCATS MUNICIPALS

El personal shopper arriba als mercats municipals: comprar bé en la generació del consumisme



L’antic propietari del Slaughterhouse de Russafa a València realitza tallers gratuïts als mercats municipals de la ciutat per ensenyar a fer una compra conscient i incentivar la creativitat i diversitat culinària. Els tallers, organitzats per Mercavalència recorreran tots els mercats municipals de la ciutat.

La recepta de la generació del consumisme és cada vegada més simple. I més trista. Eixir tard i cansada del treball. Passar pel supermercat per comprar en 10 minuts una mecànica amanida. Traure d’una bossa de plàstic una ració de lletuga que quasi sap al mateix material. Afegir-hi uns cirerols que es mantindran sospitosament intactes durant la barbaritat de dies que tardaràs a poder acabar-te tot el contingut de, per descomptat, la bossa plàstica que els contenia. Obrir, si de cas, un pot de vidre d’espàrrecs de Navarra en conserva que, en llegir l’etiqueta, t’adones que són made in un poc més lluny: en concret, de la Xina. Seure a sopar aquesta amalgama vegetal d’origen desconegut i composició inconscient just abans de caure redona en el sofà mentre intentaves arribar viva a veure les notícies. Sense caure-hi, és clar, que és el supermercat qui ha elegit per tu la quantitat que compres, l’origen de la teua alimentació i quasi la composició de la teua amanida.

Per a trencar aquesta dinàmica i estimular la compra conscient i de proximitat, la ciutat de València té ara una nova eina: el Personal Mercat Shopper dels mercats municipals. Una figura a mitjan camí entre un conseller nutricional, un cuiner creatiu i un hostaler reconvertit en recomanador d’experiències i transmissor de coneixements. Amb ell es recorren els mercats municipals, es reben consells de cuina, de compra, de conservació i a més, de manera gratuïta.

“Venim avui a fer la compra, espere que hàgeu dut els carros”, recomana sempre Ramon Cabrera, l’assistent personal de compres. “Pregunte als assistents què han pensat fer per a dinar o sopar i si no ho saben, els suggerisc alguna idea. Fem una volta i anem veient què ens suggereixen els productes del dia i després decideixen què volen cuinar. Els ajude a planificar si els falta algun ingredient, intercanviem receptes i després compren els ingredients en les parades que volen”, explica Ramon. 

“Vaig tenir vuit anys un restaurant a Russafa que era també llibreria i hamburgueseria: el Slaughterhouse. N’estava un poc cansat i volia canviar, així que vaig decidir buscar-me la vida fent coses que realment m’agraden, com és comprar al mercat”, conta Cabrera, abans conegut entre els hostalers com Ramon Slaughter i ara rebatejat al barri com Ramon de Russafa.

“Vaig pensar un projecte per a fer servei a domicili, compra personalitzada i cuina al mercat de Russafa. Vaig anar a l’Ajuntament a veure si hi havia alguna ajuda disponible, però com que era una iniciativa privada doncs no podien subvencionar-me-la. Però Mercavalència i la Regidoria de Comerç em digueren que estaven preparant just un projecte i jo era el perfil que necessitaven. I aquest projecte era el de personal shopper als mercats municipals de la ciutat”, recorda.

“Hi ha gent que no està acostumada a comprar en mercats i quan hi arriben estan perduts i els fa por que els enganyen. Aquests tallers pretenen que es perda la por, que gaudisquen de fer la compra allí, que s’atrevisquen a preguntar, per descomptat posant la meua experiència a la seua disposició per motivar-los a conèixer coses noves o innovar en la cuina”.. 

TEST

FONT: valenciaplaza.com (adaptació)