continguts

Lectura 140: ANY SABÀTIC

 Any sabàtic


Davant la rutina i el ritme frenètic que ens arrossega cada dia, qui no ha somiat mai d’agafar-se un any sabàtic per poder canviar d’aires, oxigenar-se i carregar les piles? Des de fa deu anys, Sabàtica treballa per fer realitat aquest somni. L’empresa es dedica a la gestió del temps sabàtic organitzant estades a l’estranger per aprendre idiomes, fer pràctiques remunerades o tasques de voluntariat. “Oferim un parèntesi amb valor afegit”, explica la fundadora de l’empresa.

La idea de Sabàtica va nàixer de l’experiència pròpia de la fundadora. Fa vint anys va deixar una feina per a anar-se’n sis mesos als Estats Units, que es van convertir en dos anys. “Això va suposar un punt d’inflexió personal”, recorda. Més endavant, treballant en l’àmbit de la mobilitat juvenil a Dinamarca, va descobrir el concepte de l’any sabàtic, un any que els joves agafen abans d’entrar a la universitat i que és molt habitual en països anglosaxons, però desconegut a casa nostra. La suma de totes aquestes vivències va desembocar en la creació de Sabàtica.

“L’any 2006 la idea de fer un any sabàtic no formava part de la nostra cultura”, recorda. Assegura que aquest concepte ha patit una evolució en aquests deu anys. La crisi econòmica va marcar un punt d’inflexió. “La gent que tenia por de marxar va haver de fer-ho per necessitat”, assegura Morera, que ha vist com avui és molt més fàcil fer entendre la importància de tenir una experiència fora del país. “Abans ens costava explicar el concepte d’any sabàtic i ara està ben valorat”, afegeix. Explica que les organitzacions ho tenen en compte i que els pares i mares també animen els seus fills a viure un temps fora abans de decidir com enfoquen els estudis i la seua carrera professional.

10 anys acumulant experiència
Sabàtica ha aprofitat el seu desè aniversari per tal de fer balanç. En aquesta dècada han organitzat temporades sabàtiques per a 3.000 persones, de les quals han predominat les dones en un 56%. “La gent ja no té tanta por de viatjar i d’anar lluny”, diu Morera, que afig que el món s’apropa i la gent viatja molt més. Això explicaria també l’evolució que han patit les destinacions. Els Estats Units sempre n’han liderat el rànquing, però si fa deu anys la gent preferia marxar a Irlanda o el Regne Unit, avui les destinacions més demanades inclouen Austràlia i Nova Zelanda.

TEST 


Font: viaempresa.cat (adaptació)