continguts

Lectura 22: SANTA MARIA DE LA VALLDIGNA


 

Santa Maria de la Valldigna

 

Per la seua rellevància i pel protagonisme que tingué en la història de la Corona d’Aragó, Santa Maria de la Valldigna ocupa un lloc d'honor entre els diversos monestirs valencians. Este monestir va ser fundat en 1298 per Jaume II el Just, net de Jaume I. Conta la llegenda que, en  tornar  d’una  incursió  per  terres  musulmanes  i  passar  per  la  vall  que  llavors s'anomenava  d’Alfàndec,  el  rei  digué  a  l’abat  del  monestir  de  Santes  Creus  que l’acompanyava: “Quina vall més digna per a un monestir de la vostra religió”. I l'abat li respongué: “Vall digna, senyor, vall digna”. I d'això provindria el nom actual de la vall. El monestir, instituït dins de l’orde del Cister, es va configurar com una filial del de Santes Creus, amb el qual té unes relacions constructives evidents.

El llarg procés de construcció del monestir està condicionat pels dos terratrèmols que van assolar la comarca i que van marcar el començament d’una nova fase de remodelació i de condicionament  a  l’estil  arquitectònic  del  moment.  La  primera  etapa  correspon  a  les edificacions  del  segle  XIV  i  respon  a  les  primeres  necessitats  monacals  de  la  primitiva comunitat: claustre, església, sala capitular i refectori. Hui encara es poden observar algunes d’estes restes contingudes dins de les construccions posteriors, com ara part dels murs de l'església o el Portal Nou. Després del terratrèmol de 1399, en el segle XV es reconstruïx una gran part dels espais del monestir i el conjunt s’amplia amb edificacions noves, més d’acord amb la importància del cenobi. Finalment, en el segle XVII, després del terratrèmol de 1644, es mamprén un nou període que va reformar la imatge medieval del monestir i va dotar alguns  elements  del  conjunt  d’un  decorativisme  propi  del  Barroc,  com  es  constata  per l'ornamentació interna de l’església. Hi ha, a més a més, algunes reformes que es van generalitzar a tota l’edificació, com el fet de coronar amb merlets una gran part de les sales en resposta a l'amenaça pirata que era present en la nostra costa durant el segle XVI.

Al voltant del claustre se situen les principals dependències: l’església, al nord; la sagristia, la sala capitular i els dormitoris, a l’est; les cuines i el refectori, al sud; i les estances dels germans conversos, a l’oest. I, allunyat d’este centre, en la zona est del conjunt, el palau de l'abat on albergaven els visitants més il·lustres. Moltes de les sales han desaparegut, d’altres estan en un estat ruïnós, mentre que les més afortunades han pogut ser reconstruïdes a partir de les restes que se’n conserven i de les noticies que se’n tenen. El monestir estava envoltat per un recinte defensiu que encara es conserva, i que en garantia tant l'aïllament de la societat com la defensa dels possibles atacs que podien patir el cenobi i les poblacions veïnes, per a les quals també va ser un lloc de refugi. L’accés al conjunt monacal es fa a través del Portal Nou, l'espai original del qual es va reformar durant els segles XVI i XVIII, en què s'afegiren edificacions noves, com la capella de la Mare de Déu de Gràcia. En essència, seguix el mateix model dels monumentals portals d’accés a recintes especials, com ara als monestirs o les ciutats, tal com exemplifiquen el portal d'accés al monestir de Santes Creus o, en la mateixa ciutat de València, la porta de Serrans.

En 1835,  amb la desamortització  de  Mendizàbal, té  lloc l’exclaustració i el monestir és abandonat pels monjos i venut a particulars. I a partir d’aquell moment començà l'espoli i la destrucció patrimonial del conjunt. Carreus i lloses es venen com a material de construcció; l’església es convertix en magatzem, i el refectori i la sala capitular en corrals per al bestiar. I, entre  1920  i  1926,  els  arcs  gòtics  del  claustre  alt  del  palau  de  l'abat  s'incorporen  a l’estructura d’una luxosa mansió de Torrelodones, a la serra de Madrid.

Declarat el conjunt monument historicoartístic, la seua recuperació es va iniciar quan en 1991 la Generalitat comprà el monestir i les seues dependències. Des de llavors s'hi han fet actuacions per a salvaguardar les edificacions que han perviscut, així com per a restituir els elements  arquitectònics  escampats,  com  ara  el  claustre  del  palau  de  l’abat  que  va  ser retornat al seu lloc original l’any 2006.

TESTS



A