continguts

LECTURA 288: L'ESPORT ÉS EL MILLOR AMIC DEL CERVELL

L’esport és el millor amic del cervell



La pràctica esportiva amb regularitat ofereix nombrosos beneficis per al cos tant des del punt de vista físic com des del mental. La neurociència ha evidenciat que practicar esport actua de manera molt directa en el funcionament del nostre cervell, prevenint-lo de múltiples alteracions. Però, com millora l’esport la seua capacitat funcional?

Al cervell existeixen milions de neurones connectades entre si, a través d’un tipus d’hormones anomenades neurotransmissors, que són biomolècules necessàries per al trànsit de la informació. Entre els beneficis que aporten a l’organisme els neurotransmissors destaquem la capacitat de concentració, la memòria, l’aprenentatge, la qualitat del son i el descans, la regulació de l’estrès i el raonament.

Els neurotransmissors més importants que es produeixen i s’alliberen quan practiquem esport regularment són:

Dopamina 
La dopamina és el neurotransmissor del plaer, i s’associa amb la sensació de relaxació. Pel que fa a l’àmbit cognitiu, la dopamina regula funcions com ara l’aprenentatge i la memòria, i té un paper fonamental en la presa de decisions. 

Serotonina
La serotonina és l’hormona de la felicitat. És l’encarregada de regular el son, l’estat d’ànim o la gana. Produeix estats de benestar i eufòria.

IGF-1
És un tipus de proteïna relacionada directament amb el creixement. Quan es produeix, impacta en el denominat “factor neurotròfic derivat del cervell”, essencial en les funcions cognitives superiors. És com el fertilitzant del cervell.

Acetilcolina
L’acetilcolina és el millor aliat per a prevenir el deteriorament neurològic. Està encarregada de l’activació muscular, i la funció principal que té és la de millorar les habilitats cognitives.

Endorfina
És el neurotransmissor per excel·lència quan parlem d’esport i, a més, regula l’ansietat. Es pot considerar com la droga de l’esportista. La sensació de benestar i satisfacció que es produeix quan se segrega endorfina amb l’activitat física és la responsable que l’endemà la persona vulga tornar a practicar-ne.

L’esport és un antídot natural per a combatre els estats depressius. 

TEST

FONT: Mutualitat de Futbolistes (MFC) (adaptació)