
Crítiques de cine
CRÍTICA 1. En El caftà blau, la cineasta Maryam Touzani no fa cap puntada sense fil. Amb escassos ingredients, la directora tix un drama tan delicat com el prim fil d'or amb què Halim, el sastre protagonista, broda les trenes que decoren el vestit tradicional marroquí que dona títol a la pel·lícula. En esta història d'amor entre un matrimoni que regenta una sastreria tradicional a la medina de Salé i el jove aprenent que arriba per a ajudar-los, el drama es construïx, a poc a poc, a partir dels gestos i de les mirades dels protagonistes.
CRÍTICA 2. Este drama té la capacitat d’evocar l'univers social i geogràfic de la classe blanca treballadora del sud-oest dels Estats Units a partir dels espais i d’una banda sonora plena d’èxits country. Trobem la presència d’una protagonista complexa que construïx un equilibri perfecte entre moments d'explosió gestual i d'altres marcats per una immobilitat dolorosa, que expressa una intensa fractura interior. To Leslie és la història d'una dona que es va beure tots els diners que va guanyar a la loteria i que després d'anys de separació intenta, desesperadament, reconnectar amb el seu fill.
CRÍTICA 3. Sola en unes vacacions a la vora del mar, Leda, la protagonista de La filla obscura, s’hi veu consumida per una jove mare i la seua filla, a les quals observa amb deteniment des de la platja. Intrigada per l’atractiva relació que tenen, Leda se sent aclaparada pels seus propis records del terror, per la confusió i per la intensitat de la maternitat primerenca. Un acte impulsiu porta Leda a submergir-se en l’estrany i ominós món de la seua ment, on es veu obligada a enfrontar-se a les decisions poc convencionals que prengué com a mare jove i a les conseqüències d’esta situació.
CRÍTICA 4. Ambientada en una illa remota davant de la costa oest d’Irlanda en 1923, Ànimes en pena d’Inisherin narra la història de dos amics de tota la vida, Pádraic i Colm, que es troben en un carreró sense eixida. Un dia, Colm decidix posar fi a la seua amistat d’una manera sobtada i incomprensible. Un Pádraic atònit s’esforça per a reconstruir la relació que tenien i es nega a acceptar el silenci del seu amic de la infància. Quan Colm planteja a Pádraic un ultimàtum desesperat, els esdeveniments es precipiten i provoquen conseqüències traumàtiques.
CRÍTICA 5. Els Fabelman és un film semiautobiogràfic que narra la infància i joventut del cineasta Steven Spielberg. Ambientada a finals de la dècada de 1950 i principis dels anys 60, un xiquet d’Arizona que es diu Sammy Fabelman, influït per la seua excèntrica mare -artista de professió- i el seu pragmàtic pare -un enginyer informàtic-, descobrix un secret familiar devastador. Este descobriment el porta a voler explorar i llavors és quan s’adona com el poder de les pel•lícules de cine pot ajudar-lo a contar històries i a forjar la seua pròpia identitat.
CRÍTICA 6. Berlín, 1942. Cioma Schönhaus és un jove jueu de 21 anys que s’ha proposat que ningú, ni tan sols les autoritats nazis, li puguen furtar el seu entusiasme per la vida. Per a escapar de la deportació imminent, Cioma utilitza la identitat d’un oficial de la Marina, i d’esta manera descobrix que té un talent ocult per a falsificar no només passaports i documents oficials, sinó també la seua pròpia identitat. El falsificador de passaports és la història d’un supervivent de l’Holocaust i mostra, en tot moment, malgrat que en un segon pla, la guerra i les seues condicions.
CRÍTICA 7. En Tár, la directora d’orquestra mundialment famosa Lydia Tár, interpretada magníficament per la gran Cate Blanchett, està a pocs dies d’afrontar el repte més gran de la seua carrera professional: ha de gravar la simfonia que la pot portar a les altures de la seua ja formidable trajectòria musical. Lydia Tár és una directora famosa que personifica el poder i l’elegància. Ara bé, la seua vida personal i les decisions que pren interferixen progressivament en la seua carrera musical amb unes conseqüències del tot imprevisibles.
TEST