continguts

LECTURA 272: THE BIG BANG THEORY

The Big Bang Theory 



David Saltzberg, professor de física i astronomia a la Universitat de Califòrnia, és assessor científic de la sèrie i, per tant, el responsable de supervisar que no es filtre cap mena d’error científic en el guió.

RESPOSTA 1La majoria de gent no ha conegut mai cap científic. Després de més d’un centenar d’episodis, l’audiència ha acabat identificant els protagonistes com a persones amb unes característiques molt específiques. En els primers episodis encara no els coneixien, però després de vuit anys els coneixen amb detall, i crec que la gent estima aquests personatges. Els desperta un sentiment de calidesa, i aquest sentiment s’estén cap als científics en general..

RESPOSTA 2En l’actualitat hi ha molts més estudiants de física que anys enrere. M’agradaria poder fer un experiment per saber si la sèrie ha tingut res a veure amb aquesta revifada. Comprovar què passava abans i què ha passat després de l’emissió de la sèrie i comparar-ne els resultats. Com que no podem fer aquest experiment, només ens queda especular.

RESPOSTA 3Els personatges són tan entranyables que s'allunyen de la percepció que tenen els ciutadans del científic boig. I l’audiència és molt protectora envers ells. Ho notem per la reacció de la gent. Si li passa alguna cosa dolenta a algun dels protagonistes es pot sentir la tensió entre l’audiència i ens fan arribar missatges electrònics, per exemple.

RESPOSTA 4Molta gent opina que es tracta d’un programa intel·ligent, i és obvi per tota la ciència que s’hi explica. Però de fet també hi ha molta filosofia. [...] També es poden escoltar en la sèrie discussions filosòfiques, o fins i tot històriques. Quan rep el guió, sovint he de consultar les referències, perquè hi ha molts temes que desconec. I també confie que la gent a sa casa consulte totes aquestes referències..

RESPOSTA 5D’ambdues maneres. En algunes ocasions estan treballant en una història i cal incloure-hi continguts científics per determinar, per exemple, quina mena de premi guanyaran Leonard [Hofstadter] i Sheldon i què passarà després de guanyar el premi. Mentre es desenvolupa la història em consulten o discuteixen amb mi per correu electrònic o telèfon aspectes del guió. En altres ocasions, potser necessiten vocabulari específic.
.
RESPOSTA 6Pense que això fa que la sèrie siga més interessant i més realista. Viuen en el nostre temps. Si ara som a l’any 2015, els personatges de la sèrie també viuen en 2015, i per això han de discutir sobre la ciència que es fa en aquest mateix moment.

RESPOSTA 7En el passat, Carl Sagan va realitzar una gran feina envers el públic, i sovint se’l va criticar per no ser suficientment seriós. En l’actualitat, cada vegada es dona més importància i valor a la comunicació científica..

TEST

FONT: Mètode (adaptat)