continguts

LECTURA 259: TREBALL O CLIMA, ENS DIRAN

Treball o clima, ens diran 

Aquest estiu ens ha donat proves ben contundents dels efectes del canvi climàtic. Hem viscut unes temperatures especialment altes que, com va destacar el company Joan Buades, han significat deu vegades més morts per efecte de la calor respecte de l’any passat. I comparant-nos amb 2018, que va ser un any amb una mortalitat rècord per aquesta causa, anem camí de duplicar-la. Orient enllà, les inundacions del Pakistan ens mostren també la devastació pròpia dels fenòmens climàtics extrems: un miler i mig de morts, 33 milions de desplaçats i afectacions catastròfiques per a l’agricultura i la ramaderia.

El compromís per a mitigar l’escalfament global és clar: ja hem augmentat 1,2 ºC la temperatura mitjana del planeta d’ençà que va començar la industrialització i el capitalisme fòssil. Es tractaria de no superar els 1,5 ºC, i per això cal reduir les emissions de CO2 de manera dràstica: un 65% abans del 2030 (el compromís de la UE és menor i se situa en el 55%). No sembla que la tendència ens porte cap ací, encara menys ara que, per la crisi del gas, les elits europees han decidit indultar el carbó.

La transició ecosocial no és una opció, sinó que és ineludible. La lluita serà per quins sectors polítics i socials la dirigiran i, per tant, qui seran els guanyadors i els perdedors de la transició. El que no té cap mena de sentit és situar-se en posicions conservadores que neguen l’abast del problema. Que és el que va fer la setmana passada el Secretari General de la UGT, Camil Ros, quan va contraposar la transició ecològica amb els llocs de treball.

Ros també es referia als ecologistes en tercera persona i deia que tenen “poc en compte els treballadors”. Això no fa altra cosa que contribuir a la caricatura de l’ecologisme com a manifestació de certa part de l’esquerra, una colla d’urbanites desclassats i postmoderns.

Que existeix un conflicte entre la indústria i el transport actualment existents, d’una banda, i els objectius climàtics i els límits biofísics del planeta, de l’altra, és evident. Que això signifique haver de triar entre treball o clima ja és una altra cosa. No acceptem la contraposició de treball i clima, sinó que ens avancem proposant un repartiment dels treballs i la riquesa per a poder fer la transició ecosocial.

TEST


FONT: El Temps (adaptació)