
La impressió 3D
TEXT 1. La utilització de nous materials, més enllà dels plàstics que han acaparat l’atenció fins ara, obre les possibilitats de crear nous objectes o dedicar aquests a usos diferents. La fusta, per exemple, està cridada a donar un tomb a la decoració d’interiors practicada mitjançant impressió 3D. El polímer de ciment pot trobar aplicacions en arquitectura. Les impressores 3D poden dissenyar estructures que fins ara només era possible crear en fàbriques. Particularment en les reparacions és on aquest material podria tenir més protagonisme. Des d’Emerging Objects afirmen que la barreja és més forta que el formigó convencional.
TEXT 2. La impressió tridimensional està prenent tanta volada als Estats Units que el Congrés nord-americà s'està plantejant seriosament prohibir la construcció d'armes mitjançant aquesta tecnologia, en ple debat sobre el control de les armes de foc després de les últimes matances a centres educatius. I és que les impressores 3D ja permeten construir diverses parts d'una arma. Com que estan fetes amb plàstic són indetectables en els detectors de seguretat tradicionals. En un reportatge del 'Washington Post' s'explica com Travis Lerol, un enginyer informàtic de Maryland, és capaç d'imprimir en 10 hores a casa seva un carregador d'un fusell AR-15. La impressora fa servir plàstic en comptes de tinta.
TEXT 3. Així, gràcies a la popularització d'aquestes eines digitals, podrà eliminar-se la distribució física dels productes -i amb això, l’emmagatzematge i la gestió d'estocs, per no parlar de la transformació de la xarxa comercial-, ja que el fabricant es limitarà a vendre per internet la 'plantilla' amb el disseny de l'objecte i el consumidor el tindrà quan vulga, al seu gust i sense moure's de casa.
TEXT 4. El repte del projecte és ara incorporar nous materials, com resines, ceràmiques o engruts industrials, i combinar-los entre si amb màquines i materials barats i que puguen competir amb economies d'escala. I fer que el procés siga molt més ràpid -elaborar una peça de centímetres pot tardar ara diverses hores, segons el gruix- i precís, per poder crear peces més petites i detallades.
TEXT 5. «La impressió 3D és una revolució perquè permet convertir una cosa virtual en una cosa tangible, amb tecnologia barata, i si tens dubtes de com fer-ho, ho busques a Google i segur que algú te’n dona una idea. És recuperar la il·lusió per fer coses un mateix i per fer coses junts gràcies a internet», explica Cecilia Tham, directora de Makers of Barcelona, un espai de treball col·laboratiu que manté una part dedicada a les impressores 3D.
TEXT 6. La idea era crear una impressora 3D barata i fàcil d'utilitzar que a més fos capaç de replicar les peces que la componen. És a dir, de clonar-se a si mateixa. El resultat és una màquina lleugera, delicada, una mica difícil de calibrar, però que imprimeix peces de plàstic sense massa problemes per a un usuari mitjà.
TEXT 7. La fusta, la sal i el paper constitueixen alternatives verdes als plàstics comunament utilitzats. No només per les seves propietats més benignes amb el medi ambient, sinó perquè l’obtenció és a partir de materials reciclats. Encara que ja s’han inventat màquines per reutilitzar residus casolans i conformar plàstics utilitzables per màquines convencionals.
TEST
FONT: periodico.cat | uib.es (adaptació)