
El meu avi és un ‘youtuber’
El malagueny Juan José Cañas ha causat sensació: té 80 anys i ha aconseguit més de 16.000 subscriptors al seu compte de Youtube Atrapatuabuelo. Assegura que es va animar, amb l’empenta dels nets, perquè «estava avorrit com una ostra». Però el que va començar com un joc familiar s’ha convertit en un fenomen. Juan José parla de tot tipus de temes: amistats, consells, viatges, experiències...
Xarxes socials, dimensió desconeguda per a la gent major?
Al marge d’aquests casos que superen la fotografia general de l’ús que la gent major fa de les xarxes socials, diverses línies d’investigació de la UOC conclouen que la gent major no és aliena a les xarxes socials. «La realitat és ben lluny dels estereotips», sentencia Mireia Fernández-Ardèvol. Fernández-Ardèvol, que centra part de la recerca en la relació de la gent major amb les tecnologies digitals, destaca que en els darrers sis anys, el nombre d’usuaris d’Internet del grup d’edat 55-74 anys ha augmentat exponencialment. «És cert que les persones majors encara s’hi connecten menys que altres segments d’edat, però segons les dades de l’Eurostat en sis anys el creixement de l’ús d’Internet en aquest col·lectiu ha estat del 96%», diu la investigadora, que també explica que els usos no són únicament pràctics i que la gent major fa un ús divers de la xarxa.
Els sèniors han arribat a les xarxes per quedar-s’hi
Segons el SIE16, «durant l’any 2016 s’adverteix que els internautes d’aquest segment d’edat (majors de 65 anys) comencen a fer un ús intensiu d’Internet». En gran mesura, i sempre segons el SIE16, l’ús creixent de tauletes seria un factor determinant per a explicar aquesta tendència: «Es pot afirmar que l’ús de la tablet està tancant l’últim reducte de l’escletxa digital, el dels majors de 65 anys».
Les xarxes, via de socialització
Fernández-Ardèvol alerta que, com a societat, ens apropem a la gent gran de manera paternalista i també ho fem quan parlem de la relació amb les noves tecnologies. «La gent gran usa les xarxes socials en línia per a ser ciutadà o ciutadana. És una manera més de sentir-se integrat, expressar la identitat i, en definitiva, ser com la resta», afirma, «saben que aquestes xarxes són importants». Diu també que «El nombre d’usuaris d’una xarxa, a partir de l’assoliment d’una massa crítica suficient, creix exponencialment pel que podríem denominar efecte contagi: jo la utilitze perquè hi trobe les persones amb qui m’interessa estar en contacte».
De fet, una de les vies d’entrada d’usuaris en edat avançada és la família i els amics propers. Fernández-Ardèvol posa com a exemple aplicacions com Whatsapp, Skype o Facebook, que permeten tenir contacte en viu amb familiars que viuen a l’estranger i que s’han convertit en un important punt d’entrada a Internet.
Pel que fa al cas concret de Youtube, estudis nord-americans confirmen que aquest canal de vídeo té un públic molt transversal, però sorprèn que tres de cada quatre internautes de més de 65 anys es van connectar a Youtube el passat mes de febrer. Representen un total de 19,4 milions d’usuaris que, bàsicament, s’interessen per consells sobre tot tipus de coses: des de videojocs fins a trucs de bellesa o manualitats.
TEST
FONT: uoc.edu (adaptació)