continguts

Lectura 247: JACIMENTS ROMANS

Jaciments romans



TEXT 1. La illeta dels Banyets, Alacant

Aquest enclavament era originalment una península, però l’erosió de l’onatge va separar-lo de la costa fins que s’hi va tornar a unir artificialment l’any 1943. Encara que no té una gran extensió, aquest jaciment té un gran valor cultural, ja que té restes de diferents èpoques, com l’edat de bronze o l’edat mitjana. Segons els investigadors, en l’època romana va servir com a piscifactoria, ja que s’hi han documentat basses treballades sobre la roca i comunicades mitjançant trapes que s’obrien i es tancaven segons la necessitat.

TEXT 2. Baelo Claudia, Cadis

Les restes arqueològiques de Baelo Claudia, a Tarifa, són les d’una antiga ciutat factoria molt ben conservada i molt important pel paper que va tenir en la indústria de les conserves i les saladures. Durant l’imperi s’hi van provar tècniques de conservació per a allargar la duració dels aliments i es van perfeccionar. Per exemple, la salmorra; les conserves en vinagre, en oli d’oliva o en mel; la fermentació, o bé l’assecatge, la submersió en aigua bullent, l’elaboració d’embotits, l’envasament...

TEXT 3. Amfiteatre de Tarragona

Aquest amfiteatre romà de forma ovalada i excavat en les mateixes formacions rocoses del litoral es va construir en el segle II dC. Amb una capacitat per a 14.000 espectadors, que hi anaven a presenciar batalles de gladiadors i feres, uns quants segles més tard va acollir una basílica visigòtica. Es tracta d’un vestigi de Tàrraco, una de les urbs romanes més importants d’Hispània.

TEXT 4. Teatre de Cartagena, Múrcia

El teatre romà de Cartagena es va construir durant el regnat de Cèsar August en la denominada Cartago Nova, i no va ser descobert fins a l’any 1988. L’emperador va voler dotar la ciutat d’una construcció dedicada a l’entreteniment popular, amb capacitat per a 7.000 persones, que va ser dedicada a Luci i Gai Cèsar.

TEXT 5. Empúries, Girona

Situat a Girona, aquest enclavament mediterrani va ser port d’entrada per a l’assentament romà a la península Ibèrica, però van ser els grecs antics els qui van fundar, l’any 575 aC, aquesta ciutat al golf de Roses. Passejant per les restes dels carrers i dels edificis es descobreixen bonics mosaics grecs i romans.

TEST

FONT: Entrenosotros.consum.es (adaptació)