continguts

EXERCICI: ortografia II

Pose, si cal, les grafies que falten. Si considera que no en cal cap, indique-ho
posant el signe Ø.

1
Els ____anquis són els nord-americans anglosa____ons, o també els angle____os que van protagonitzar la rebe____ió a Nova Anglaterra, i més tard , durant la guerra de Sece____ió

2
El jutge davant de la ga____a de possibilitats no va decretar cap mesura caute____ar de fian___a , i el conde____at va obtindre alguns permi__os.

3
No sóc partidari que prengues tantes medecines, però la veritat és que eixe ____arop és mirac____lós per a la gola.

4
L’ad____esió és l’atracció mo____ecular exercida entre les superfícies de dos co____os en contacte.

5
Van su____astar aquella joia val____osa per enè____ima vegada. Era d’orde vint-i-dos qui____ats i pesava un quinta____.

6
En aquella ciutat, davant de l’ince____ant flu____ de gent que denunciava el consum d’a____fetamines i pí____doles, van publicar uns pa____flets informatius on s’explicaven les seues conseqüències per tal d’e____adicar i previndre este problema .

7
Havia elaborat una recepta ben e____tranya feta de diversos ingredients passats per l’e____premedora i condimentats principalment amb oreng___.

8
Les guerres i els atacs bè____ics sumen mi____ennis, des de la guerra santa de Caín contra Abel fins al mí____ils quirúrgics dels multimi___ionaris nuclears.

9
El Penyagolosa , el cim més alt de la nostra Comunitat , només és acce____ible pel nord . Es conten nombro____es lle____endes, pels ma____os i pobles del voltants, referents a t____esors amagats, cadàvers vivents, bruixes i dimonis, famoses nits de Sant Joan quan el solsti___i ho arraba____a tot de dalt a baix...

10
El pilot del ra____i que les en____estes donaven com a favorit no es va cla___ificar en la primera pro____a perquè va re____entar una roda del co___e.

11
Les hoste__es d’aquell vol estaven de___aga i solament atenien les nece__itats e___encials dels passa___ers.

12
Els contactes metà____ics de la con___exió elèctrica estaven ma l insta___ats i no funcionaven .

13
Si circu___crius una circu___ferència a un triangle , els tres vèrte___ estaran en contacte amb ella.

14
Porta una vida sen____illa i exe____ta de preocupacions sense afa____ de notorietat o de riqueses.

15
Encara que mon pare fo____ava amb doble paper els llibres que havien passat per les mans del meu germà, estaven a banderes i m’enu____ava emprar-los.

16
Amadeu va encendre un misto amb soroll de tra____a, mentres aplicava la flameta a la pipa. En cada xuplada la flama del fòsfor baixava cap a dins de la ca____oleta i a____endia després cap a l’ombra densa del nas, la pro____ecció del garbu____ de pèls impenetrables, l’es____arzer de les celles arrufades cobrien els ulls atents a la bra____a de tabac que hi havia dins de la pipa.

17
Tot despitralat, amb camisa i camiseta d’esport blaves, estava gitat d a munt d’una post bruta de greix co____ocada en terra mentre s apanyava el xa____ís o les ____allestes del vehícle.

18
Uns allarga___ats esquin___alls de núvol s’arrapaven a les esquerpes __ingleres, i en el silenci de___olat d’aquell indret només s’escoltava el geme___ del vent gelat que ___iulava en trave___ar les escle___es de les roques.

19
Molts van conde___ar i reprovar la moral de Roderic; però, de fet, ningú no ho va mencionar a l’hora d’elegir el succe___or en el c___nclave.

20
Es pretén, sota les denominacions pre___umptament i___ocents de redistribució o rea___ignació d’efectius i de plans d’ocupació, arribar a un acord que impedisca la reacció dels sector més be___igerants.

21
Un primer intent, al territori de Texas, fracassà totalment i la segona te ___tativa desembocà en baralles i di___ensions greus que portaren fins a la seua expulsió; poc després va morir d’apople___ia.

22
El nou teatre estrena esta obra que narra les vici ___ituds d’un curander ___, la seua amant i un sòrdi___ representant que acompanya la parella amb devoció.

23
Oferix a qualsevol conductor un producte que pot posar a les rodes i que reduïx molt la possibilitat de punxar i,per tant,de re___entar un ___eumàtic.

24
Gràcies a les negociacions, els carce___ers no van necessitar ajuda i van aconseguir s___focar la rebe___ió dins de la presó.

25
Les i___munitats deixaran de ser aplicables quan l’esmentat correu haja entregat al destinatari la vali___a diplomàtica.

26
Un aristòcrata cultíssim, ma___ó i revolucionari que amb els seus sabers i actitu___s impulsà la i___ustració napolitana; un excèntric esp___ritista que tenia tractes amb el dimoni.

27
Ell la tractava amb espontàn___a ga___anteria d’home quallat: compro___ava que la feia objecte de delicade___es aquell jove tan poc de temps a___ans un xiquet que ella acaronava.

28
Un gran nombre de joves ballarines encisadores dan___aven i adoptaven postures de ni ___ fes als boscos.

29
Amb respa___ers més o menys perpendiculars, i culs plans, i dimensions inconcebibles, les cadires i els s___tials han anat su___eint-se amb les generacions de la nostra societat.

30
La fortuna m’ajudà a passar entre els esc___lls sense cap mal, llevat de quatre arraps i algunes contusions, i les ones em portaren a una platja de___erta: una i___mensa fran___a d’arena blanca que separava la mar d’un atapeït bosc de palmeres altí___imes i es___eltes.

31
El jardí, en la seua infante___a, brollava a penes de la terra remoguda, i el bosquet d’arbres fru___ters era sols un rígi___ sembrat de___ares simètriques i dretes davant de la casa.

32
La casa llatina re___ol el problema en al___ària: no solament evita la cohabitació, sinó també la ___uxtaposició de l’habitacle de les persones als locals dels animals i dels fums.

33
Després me’n vaig anar al front com a ___nfermera (per di___imular, és clar) i en un hospital vam fer molts tra___plantaments d’òrgans i moltes tra___fusions de sang, segons acabes de contar que diuen.

34
No o___lide res. I no em poses una altra vegada el disc ra___at. Tinc ben present el vostre haver familiar, els vostres bons i rancis costums i, per desco___tat, la vostra enlairada posició social! Com no he de recordar-me del vostre important___inatge?

35
Ignà___ia fi___à un esguar___profund en ell i el va trobar insuperable. Baixà tota recol___ada en el braç trem___lós d’emoció que li brindava ell.

36
El so de les p___sacions del piano va percu___ir contra el vidre de les copes i les bamb___lines de l’escenari vaci___aren lleugerament.

37
Segons la notícia publicada per la ga___eta, no exe___ta de la més pura i s___til ironia britànica, la més antiga ju___eria de la ciutat de Londres se situava vora el riu Tàmesi___.

38
El ___oala és un mamífer marsupial que s’alimenta de les fulles de l’eucalipt___ . I l’orangut___ és un primat amb una gran capacitat cran___al.

39
Quan el petrol___r va entrar al port, l’embarcació va estar a punt de so___obrar quan intentava e___udir una de les bali___es que marcaven el camí cap a la bocana.

40
En un ram de flors, has de tindre en compte que tant les assu___enes com els narci___os absor___ixen molta aigua del gerro.

Font: proves de certificació JQCV. Model 2000-2008